sobota, 20 października 2012

Obiad na sobotę

Słabo wypadam w kuchni, ale jest kilka potraw w których się sprawdzam!

Dziś będą KARTACZE
(znajomi mówią że robię je przepyszne)

Potrzebne składniki:

-3/4 całego ciasta starkowane ziemnaki
-1/4 całego ciasta to ugotowane ziemnaki (przecisnąć przez praskę)
-zmielone mięso (surowe)
-przyprawy wedle gustu i smaku

Starkowane ziemniaki wyciskamy (najlepsza do tego celu okazuje się pończocha;)
Wyciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i dokładnie wyrabiamy, można dodać
troszkę mąki ziemniaczanej. Z masy robimy kule do których wkładamy wcześniej przygotowane i przyprawione mięso.
Zagotować wodę posolić i do wrzącej wody wkładać kartacze-gotować około 45min.
Boczek, kiełbaskę i cebulkę pokroić w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć.
Ugotowane kartacze wykładamy na talerz polewamy podsmażoną cebulkąi etc.
Życzę smacznego.         










Dusia

20 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam ale wyglądają pysznie. Muszę kiedyś spróbować. Niestety Magdą G nie jestem i kluski różnego rodzaju nie są moją specjalnością.

    OdpowiedzUsuń
  2. zaślniniłam się na sam widok-pewnie też zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcający przepis, coś jak pyzy z mięsem. Na pewno kartacze i u mnie na stole się znajdą. Pozdrawiam. Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  4. Kartacze- to ja uwielbiam! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze chciałam je zrobić, ale przepisu tak sprawdzonego nie miałam, chętnie skorzystam z twojego - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kochana szkoda, że mieszkasz tak daleko pobiegłabym na te kartacze wyglądają bardzo smakowicie:))) pozdrawiam cieplutko Viola

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie gotujesz, masz cudny ogród więc będę tu często zaglądać....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie;) Z ogromną chęcią z przepisu skorzystam;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, ja robię troszkę prościej (zawsze mi brakuje czasu), Twój sposób podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam takiej potrawy, więc od razu dodaję ją do listy ,,do zrobienia''.Twoje kartacze wyglądają rewelacyjnie!
    Twój ogród jest niesamowity, a blog bardzo fajny i ciekawy.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pyszności!!! Koniecznie muszę skorzystać z przepisu! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze robiłam bezmięsne, ale z mięsem to i MKM nie będzie kręcił nosem, wyglądają
    pysznie:))
    Dzięki za odwiedziny:))
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze chciałam ich spróbować, ale nie do końca wiedziałam, jak je zrobić. Dziękuję za dokładny instruktaż. Twoje są napewno najlepsze na świecie. Dziękuję też za odwiedziny mojego bloga i pozostawiony komentarz, dzięki któremu mogłam tu do Ciebie trafić. Pozdrawiam cieplutko. =)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj jak dawno ich nie jadlam!
    Dziekuje z amily komentarz na moim blogu i zapraszam czesciej :-)
    pozdrawiam z Italii

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie i ciepło dziękuje wszystkim za miłe słowa i poświęcony czas.
    Pozdrawiam gorąco i zapraszam do odwiedzin Dusia

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znałam takiego dania:) Ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję, a danie to coś w rodzaju pyz z mięsem[tylko smaczniejsze]
    Pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam!!! jak pyzy z mięsem mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Aaaa smak mojego dzieciństwa na Podlasiu mmmmm
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. ach ale musi byc pychotka ... wykorzystam na pewni przepis same smakołyki pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń